Sunday, February 9, 2014

Eat Pray Love

Amboi tengok tajuk pun dah mcm citer Julia Robert tu kan...tapi ni langsung xde kena mengena dgn citer tu coz sebenarnya I nak fokus tang makan tu je hehe... almaklumlah selain dr berblog ni I mmg suka makan....yesss.. food makes me happy,all the time... tak kira la time sedih ker, time gumbira jangan cakapla, food celebrate saje... especially kalo org yang belanja kan? Memang sume akan jd sedap ganda 23x... hehehe...
Tapi kali ni bukan org belanja tapi homemade punye resepi...and the resepi is... Roti Puri.. amma.. wah! tengok nama resepi ni pun dah lenggok lenggok itu kepala ya... Actually I dapat resepi ni pun dari group kat dalam fb... sebenarnya x plan pun nk cari resepi ni, tapi ade sorang akak tu post resepi roti puri berserta gambarnye skali, I terus teringin nak buat memandangkan bahan-bahan yang digunakan pun amatlah simple n murah dan kebetulan I mmg nk cari satu snack utk dibuat minum petang memandangkan (memandang aje) anak-anak punn dh pandai demand nk makan yg pelik2...ala yg mcm dalam JJCM tu katanya..haih..yelah anak, ibu berusaha ni n skarang ibu dah jumpa!
Ok ini dia bahan-bahannya :
Bahan A (Bahan kering) - Bekas Utama
2 cawan tepung gandum
1 sudu yis mauripan ( sepeket boleh dapat 2 sudu )
Bahan B (Bahan cecair)
3/4 cawan air suam
3 sudu besar gula ( kalo nk manis boleh tambah sesudu lagi)
3 sudu besar minyak masak/jagung
1 sudu teh garam
Campur kesemua bahan B  dan kacau sehingga larut. Campurkan bahan B ke dalam Bahan A sikit demi sikit sambil gaul (pakai tangan) smpai jadi doh. Doh mungkin agak sedikit lembik tp jgn risau sebab dia mmg akan jd mcm tu.... uli dlm 5 minit dan ketepikan...
Ambik tuala/tisu yang telah dilembapkan, dan tutup bekas doh tu tadi. Biarkan selama 30 minit. Selepas 30 minit, doh akan mengembang dan ambik doh tadi sebesar bola pimpong gentelkan agar sedikit mampat dan tepekkan jadi leper sedikit. Gunakan tepung gandum sebagai bantuan agar proses tepek tu mudah ( x melekat kat tangan)
Kemudian goreng dengan api perlahan (make sure minyak dh panas ye korang) sambil curahkan minyak perlahan-lahan di atas roti tersebut supaya dia mengembang.... goreng sehingga menjadi warna keperangan...
Ulangi langkah tersebut smpai doh habis...selalunya I goreng sekali 4 biji dalam kuali so cepat sikit siap kan... :-). Untuk portion ni boleh dapat 10 biji... depends on cawan masing2 ye.... tapi janganla korang taram pakai mug pulak...lain pulak jadinye nanti....
Boleh dihidangkan sebagai sarapan mahupun minum petang...kalo ade kari ke, sambal ikan bilis lagi best buat cicah..... tapi kalo makan macam tu pun lagi sedap....
Inilah hasilnya... and for the first time, ianya menjadi...yippiee!!... Anak-anak sukaaaaa sangat sampai I terpaksa buat 2 portion untuk second time.... makan mcm tu lagi sedap kata dorang. Happy sangat dapat buat sesuatu yang anak2 and suami suka..Alhamdulillah... So, ape lagi? cubalah kat rumah.... Selamat Mencuba!

No comments:

Post a Comment