Friday, July 22, 2016

Resepi Tauhu Kukus

Setiap hari pening nak pikir nak beli lauk apa, nak masak apa kan? sape yang mengalami situasi yang sama kasi sep sket... datang blurr nak masak apa..bila tanya suami nak makan apa? jawapannya, "sukahati yang, masak jela apa-apa abang makan je".. Susah nau pesen laki tolak batu ngan kayu nih.!! senang nau jawapannya... bila tanya anak-anak... kitorang tak kisah bu, janji pedas-pedas... ni lagi, asal lauk je semua nak yang pedas, tapi perut tak tahan, tiap-tiap hari dibantai cirit...hahaha padan muka, sape suruh nak pedas-pedas kan?

So, macam biasa lah, rajinlah tangan ni godek-godek en google terjumpa resepi tauhu kukus ni... nampak senang n sedap so ni dia resepi nya..... ( ni lepas saya adjust ikut tekak dan selera sendiri )

Bahan-bahannya :

4 keping tauhu basah - potong dadu
2 tiub tauhu jepun / tauhu telur
1 biji telur
300 gm isi ayam - dipotong halus senang nak blend nanti
2 tangkai cili merah - potong halus
1 ketul kiub pati ayam
daun bawang + daun sup
2 sudu minyak masak
garam 
gula 

Cecarenye...

Panaskan kukusan.. 

Masukkan semua bahan kecuali cili merah , daun sup+daun bawang... blend sehingga lumat
Tujuan masukkan minyak supaya tak melekat sgt kt blender korang tu nanti... 

Campurkan daun sup+daun bawang n cili merah tadi dan gaul sebati..

Masukkakan ke dalam loyang / acuan kukus dan kukus selama 30 minit atau sehingga masak.

Lepas dah masak, sejukkan sekejap pastu potong ikut suka korang. 

Panaskan minyak untuk menggoreng, goreng tauhu tadi sampai kekuningan dan angkat..

pastu masaklah ape saje menu yang korang suka, macam I , I buat sambal belado, sup tauhu goreng, kadang-kadang makan macam tu aje pun sodap.!! =D



Selamat Menchoba~



No comments:

Post a Comment