Thursday, July 21, 2016

Pau Inti Cendawan Resepi Viral

Disebabkan kecoh baru-baru ni pasal pau inti cendawan yang kemain sedap katanya, so I beranikan diri mencuba resepi viral tersebut. Ikutkan resepi asal guna pau tapi sebab vitamin M teerrrlebih + malas nak uli tepung, so terbitlah idea guna roti keping.

resepi ni dah buat masa raya keempat aritu sebab tekak dah tak larat nak sumbat lemang ketupat bagai.

ni resepi dia.

Bahan-bahan:

Bahan A

1 buku roti gardenia 
penutup bulat atleast sebesar tapak tangan ( I guna mangkuk )

Bahan B
Inti :

1 tin cendawan butang
1 tin sos prego - carbonara / alfredo
isi ayam - sukahati nak letak banyak mana - slice/mince/chopped - sukahati
kentang - optional. Nak letak keledek ke ubi kayu ke tak kisah, jangan letak buluh sudah.
sosej - 4-5 batang - chopped atau slice - sukahati
Cili padi - cincang halus
Bawang merah - mayang
Bawang putih - chopped
Batang saderi - potong halus
Daun sup
Daun bawang
Cili Merah - cincang halus
Garam + Gula secukup rasa

Cecarenye.. 

1) Tumis bawang merah + bawang putih + cili padi sampai naik bau
2) Masukkan ayam. Tumis sampai garing sket.
3) Masukkan sos prego + stengah tin air dari sisa sos prego dalam tin tu.
4) Masukkan cendawan + sosej + batang saderi + kentang
5) Masukkan air lagi stengah tin
6) Masak sampai mendidih dan kentang empuk.
7) Bila nampak dah nak kering, masukkan garam + gula. Season-to-taste
8) Kacau lagi pastu masukkan daun sup + daun bawang + cili merah

Ni la rupa masa tengah masak 
Siap!

Cara-cara nak terap roti : letakkan roti dalam pinggan leper, letakkan inti tadi pastu telangkupkan dengan roti kedua kemudian terap dengan mangkuk tadi sampai putus keliling roti tu. nak selamat, sapu sikit air keliling mangkuk (bahagian atas).

Dah siap terap semua, panaskan minyak. Make sure betul-betul panas sebab kalau tak cukup panas roti tu akan serap minyak so dapatla korang roti minyak bukan roti cendawan..hahaha

Goreng kilas-kilas je. Dalam 10 saaat. Angkat. Tos. Biarkan 10 minit. Sedia untuk ngappp!!!!!

Anak-anak sangatttt suka. Letak skejap atas meja, tak sampai 10 minit. Macam kena sambar dengan piranha! =D

Sekian, Selamat Menchoba ~


ni haaa, step by step lagi






2 comments:

  1. pau cendawan tu ada coklat2 atas dia. cemane nak buat yang tu? :D

    ReplyDelete
  2. yang tu aku tak pasti pulak... aku ade tengok tapi tak hengat dh dia bubuh ape yg jadi cekelat tu.. hihi

    ReplyDelete